Házi Pizza

20150922_185257

Az évek során nagyon sok féle-fajta pizza receptet kipróbáltam már, némelyik túl vastag lett, volt olyan, aminek a tésztája nem kelt meg, vagy egyszerűen csak nem ízlett. Sok kísérletezés és utánajárás után, most már évek óta egy receptet használok, és sokan el is várják, hogy rendszeresen gyakoroljam. Így volt ez a héten is, mikor a családom jelentkezett be hozzánk vacsorára: „Kedden akkor fél 7re ott vagyunk nálatok, vacsi legyen”. Gyors ötletelés, gondolkodás után a pizzára esett a választás, hiszen ezzel – akárhogy is gondoljátok- nincsen macera, pik-pak elkészül.

Házi pizza
Egy igazán gyors, vékony és ropogós pizza recept.
Print
Prep Time
1 hr
Cook Time
10 min
Total Time
1 hr 10 min
Prep Time
1 hr
Cook Time
10 min
Total Time
1 hr 10 min
Hozzávalók
Pizza tészta
  1. - 500 g liszt
  2. - 7 g élesztő
  3. - 3 dl langyos víz
  4. - 1 tk. só
  5. - 1 ek. olivaolaj
Paradicsomszósz
  1. - 1 konzerv paradicsom
  2. - 2 gerezd fokhagyma
  3. - 1 hatalmas marék friss bazsalikom
  4. - 1 hatalmas marék friss oregánó
  5. - só, bors
Elkészítés
  1. Kis előredolgozást azért igényel egy jó pizza elkészítése, de hát ez mindennel így van. Tehát az első lépés az, amit már többször bemutattam Nektek, hogy futassátok fel az élesztőt langyos vízben, egy kis kanál cukorral. Majd dolgozzátok össze a liszttel, sóval és olivaolajjal. Ha már a szép, sima, egynemű állagot elértétek, akkor takarjátok le egy konyharuhával, és jöhet egy óra pihentetés, száraz, meleg helyen.
  2. A paradicsomszósz elkészítése is belefér ebbe az időbe, kifejezetten jót tesz neki, ha álla hűtőben egy kicsit. Turmixoljátok össze a hozzávalókat, kóstoljátok meg, és ha kicsit savanykás a konzerv miatt, adjatok hozzá cukrot. Természetesen friss paradicsomot is használhattok, ebben az esetben hámozzátok meg őket.
  3. Szedjétek ki a kis meleg helyéről a pizza tésztát, gyúrjátok át és jöhet a nyújtás, próbálkozzatok kézzel, a sodrófát rakjátok félre. Én sose a megszokott kerek verziót készítem. A lényeg, hogy vékony legyen.
  4. Szóval, ha minden kész, jöhetnek a feltétek, parmezán, mozzarella, finom olasz sonkák, szalámik, esetleg gomba, paradicsom, de kérlek Titeket, ne halmozzátok túl ezt az isteni finom vékony tésztát, a borsó, bab, kukorica, ananász és a további „extra” hozzávalót felejtsétek el, hiszen ez maga a megszentségtelenítés.
  5. 220 fokra előmelegített légkeveréses sütőben, maximum 10 perc alatt meg is sül, a széle kicsit barnul, a sajt olvad, és a lakásban a friss bazsalikom illata terjeng. Természetesen kemencében tuti az elkészítés, de nyílván ez sokunknál kivitelezhetetlen, szóval én mindig a tepsit is benne hagyom a sütőben, és már amikor az is tűzforró, akkor rakom rá sütőpapírral a tésztát.
lucabistro http://lucabistro.hu/

No Comments Yet.