Bagel, az amerikaiak kedvenc reggelije

20150825_125050Aki járt már Amerikában, biztos, hogy reggelire sokat falatozott egy gyűrű alakú péksüteményt, amit bagel néven árulnak, megtömve finomabbnál finomabb husokkal, zöldségekkel és az elengedhetetlen krémsajttal. Elvileg, nem amerikai találmány, mivel először  a tengerentúlon élő lengyel zsidók készítették el ezt a kelttésztát. De lényeg, hogy kis hazánkba is elért ez a finomság, amit természetesen mi is elkészítettünk itthon.

Bagel
Print
Hozzávalók
 1. - 500 g búzaliszt
 2. - 1 tk. só
 3. - 15 g nádcukor
 4. - 1 tk. olivaolaj
 5. - 10 g vaj
 6. - 1 tojás
 7. - 2,5 dl langyos víz
 8. - 10 g friss élesztő
Elkészítés
 1. Mint minden kelttésztánál, az élesztőt itt is felfuttatjuk a cukorral és a megadott mennyiségű víz felével. Ennél a receptnél adjátok hozzá a tojást, az olajat és a vajat is. Miután felfutott, jöhet a többi hozzávaló, és gyúrjátok egyneművé az egész tésztát. Egy órát letakarva, pihenjen meleg helyen.
 2. Az idő leteltével, gyúrjátok át a bagel tészátáját, és vágjátok 8 egyforma részre, melyeket formázzatok kis gombócokká. Itt megint jöhet 10-15 perc pihentetés. Fontos, hogy belisztezett konyharuhára tegyétek őket, hogy ne ragadjanak oda.
 3. Elérkeztünk a formázáshoz, ahogy a képen is látjátok, először nyújtsátok ki, tekerjétek fel, majd illesszétek össze a végeiket. Ha ezzel megvagytok, rakjatok fel forrni egy lábosnyi vizet, egy csipet nádcukorral. Amíg felforr, a bagelek megint pihennek, de ezúttal utoljára.
 4. Ugorhatnak is egyesével a vízbe, ahol mindkét oldalukat kb. 15-15 másodpercig “főzzetek”, ezt nevezzük posírozásnak. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjátok, és míg nedvesek, szórjátok meg a tetejüket, pl. szezámmaggal, mákkal, sóval, hagymamaggal.
 5. Előmelegített sütőben 220 fokon, 14 percig sülhetnek, amíg szép színűk nem lesz.
 6. Most jön a legjobb rész, szépen terítsetek meg, pakoljatok ki mindent a hűtőből és jól tömjétek meg a kis gyűrűket, amivel szeretnétek.
 7. Most hogy (sajnos) itt a nyakunkon az új tanév, kiváló szendvics alap, vagy egy vidám vasárnapi brunch elengedhetlen kelléke.
lucabistro http://lucabistro.hu/

No Comments Yet.