Ringlószilvás tart

20150219_144919-001

Nem vagyok édes szájú, inkább eszem rengeteg gyümölcsöt, mint habos-babos margarin krémes tortákat. Sokaktól hallom, hogy aki tud főzni az sütni is. Hát kérem szépen ez nem így van. A főzés telis-tele van improvizálással, abból főzünk, ami otthon van, és ha eggyel kevesebb paradicsom van a lecsóhoz, mint amit elképzeltük, akkor még simán elkészíthetjük azt. Viszont ha egy piskótát készítünk, akkor hat tojás helyett nem elég csak öt db. Vannak komoly, betartandó szabályok és arányok ahhoz, hogy egy tökéletes állagú tésztát kapjunk.

Szabó Zsuzsanna szerepében nagy segítségem volt a konyhában, Zsuzsáról annyit kell tudnotok, hogy 15 éves kora óta a gasztronómia világába burkolózva él, főiskolai évei mellett/ helyett szakácsnak és cukrásznak tanult. A cukrászatban nagyobb kihívást látott, ezért ezt választotta fő profiljának, azon belül is az éttermi cukrászatot.

Egy egyszerű, de nagyszerű ringlószilvás tart receptet mutatunk meg most nektek, amivel nyugodtan villoghattok vendégeitek előtt!

Ringlószilvás tart
Print
Tészta
  1. - 525 g liszt
  2. -185,5 g porcukor
  3. -300 g vaj
  4. -2tojás
  5. -1 mk. reszelt szerecsendió
Töltelék
  1. - 10 ek. barnacukor
  2. - 14 db ringlószilva
  3. - 1 citrom, narancs reszelt héja
  4. - 2 kupak narancsvirágvíz
  5. - egy kis darab reszelt gyömbér
Elkészítés
  1. Elsőként egy édes tésztát készítünk, amit kezdj úgy, hogy, a vajat keverd habosra a porcukorral, majd add hozzá a tojásokat és jól dolgozd el, legjobb, ha van otthon habverőd!
  2. A lisztbe reszelj bele egy kis szerecsendiót majd add hozzá a vajas krémhez, gyors mozdulatokkal gyúrd egynemű tésztává, fontos, hogy gyorsan történjen, mert különben a tészta megéghet. Két óráig pihentesd hűtőben.
  3. Ezalatt készítsd el a szilvás tölteléket. A ringlókat magozd ki és szeleteled fel őket. A barnacukrot egy kis vízzel, citromlével és a reszelt gyömbérrel karamellizáld meg, ezt hívjuk nedves karamellnek.
  4. Két részben add hozzá a gyümölcsöt, mert a szilva hamar szétfő és pépes állagú lesz. Sokkal finomabb, ha vannak benne egész szilva szeletek is. A végén reszeld bele egy citrom, narancs héját. Ha van otthon narancsvirágvízed, akkor önts hozzá két kupakkal, ez egy külön akkordot ad az illatanyagával, ami passzol a citrusokhoz.
  5. Nyújtsd ki a tésztát, rakd bele egy piteformába. Most következik a vak sütés: a tésztára rakj egy sütőpapír darabot és szórj rá rizst, babot, vagy ami otthon van és így süsd 15 percig. Ez megakadályozza azt, hogy a tésztád széle lecsússzon.
  6. A tölteléket kanalazd bele az elősütött alapra és a maradék nyers tésztát reszeld a töltelékre. Így nem a nagymamánk féle, unalmas, de kedvenc rácsos pitét veszed majd ki a sütőből, hanem egy kicsit rusztikus tartot.
  7. 20 perc sütés után szórd meg porcukorral. Mi liofilizált (fagyasztva szárított) málnával és ehető virággal díszítettük és tettük kicsit látványossá
lucabistro http://lucabistro.hu/

No Comments Yet.