Bacon-be tekert sertésszűz, pirított gombával

Csillagozott képek

A kedvenc sertésszűz receptem, amikor karamellizált hagymán pirítom meg a kis érmécskéket, majd nyakon öntöm egy jó minőségű barna sörrel és hagyom, hogy vaj puha legyen. Mivel sört már nem iszom, és nem is eszem, ezért mostanában egészben szoktam sütni, mellé meg valamilyen, épp a zöldségesnél talált szép zöldséget készítek különböző verziókban. Sokan rontják el a szűz készítését, amikor is magas hőfokon, több órára rakják be a sütőbe, így teljesen kiszárítják. Ennek elkerülésére mutatom meg az én kedvenc receptemet.

Bacon-be tekert sertésszűz, pirított gombával
Print
Hozzávalók
 1. - sertésszűz
 2. - bacon
 3. - gomba
 4. - kakukkfű
 5. - só, bors
Elkészítés
 1. A sertésszüzet egy kis éles kés segítéségével jól tisztítsd meg a hártyáktól, és a felesleges zsírosabb részektől. Sózd, borsozd be minden oldalát, és egy forró serpenyőben kérgesítsd meg a felületét. Ez segít megakadályozni a húsnedvek elszivárgását.
 2. Ezek után szorosan tekerd be bacon-nel, arra figyelj, hogy a szeletek végei egy oldalon legyenek, és lehetőleg alul, így a sütés során nem fognak itt-ott felkunkorodni. Visszautalva a hús sózására, először kóstold meg a bacon-t, hogy mennyire sós, és mérlegelj.
 3. Előmelegített sütőben, 170 fokon szoktam sütni, úgy 45 percig.
 4. Köretként pirított gombát készítettem, amit bő víz alatt megmostam, négybe vágtam és só nélkül, egy wokban, jól megpirítottam. Amikor már jónak ítéltem hozzáadtam egy nagy csokor kakukkfüvet és jól átforgattam. Csak a legvégén sóztam meg, mert ha pirítás kezdetén tettem volna, akkor nagyon sok vizet eresztett volna a gomba, és inkább megfőtt volna a saját levében, a pirulás helyett.
 5. Sütés után a húst kb. 10 percig pihentesd, és utána egy éles késsel szép szeleteket tudsz belőle vágni.
 6. Egyszerű vacsora, nincs vele sok macera és szerintem nem kívánkozik mellé se krumpli, se kenyér se semmi más.
lucabistro http://lucabistro.hu/

No Comments Yet.