Gombás fasírtgolyók, spenótfőzelékkel

20160427_170206_HDR

Klasszikus menza étel, ami mindig megkeserítette az ebédszüneteket, amikor zsemlében fuldokló stefánia vagdalt szeletek úsztak a zöld, felismerhetetlen főzelékben. Most viszont ezt kicsit újragondoltam, és másképp készítettem el, hiszen a marhahúst, spenótot és fokhagymát is alapvetően nagyon szeretem. Emellett pedig olaj, liszt és tejtermék nélkül készül az egész. 

A gyönyörű szép, szürke kerámia tál, Lantos Judit keramikus, egyedi terméke. 

Gombás fasírtgolyók, spenótfőzelékkel
Print
Hozzávalók
  1. Fasírt: 15 golyó
  2. - 50 dkg darált marhahús (vagy sertés, pulyka)
  3. - 5-6 fej csiperkegomba
  4. - 1 ek. mustár
  5. - 1 kk. pirospaprika
  6. - 1 csokor koriander
  7. - 1 egész tojás
  8. - 3 szelet gluténmentes extrudált kenyér (vagy vízbe áztatott zsemle)
  9. - 1 kis fej vöröshagyma
  10. - 1 gerezd fokhagyma
  11. - só, bors
Spenót
  1. - fagyasztott spenót püré
  2. - olívaolaj
  3. - 1 ek. rizsliszt (vagy sima liszt)
  4. - 2 gerezd fokhagyma
  5. - 1 dl kókusztejszín (vagy tejszín, de el is hagyható)
  6. - só, bors
Elkészítés
  1. A gombát, hagymákat apró darabokban, az extrudált kenyeret (egy mozsárba durvára törjük) jól összegyúrunk minden hozzávalóval, és egy fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük. Vizes kézzel kis golyókat formálunk a masszából, majd előmelegített légkeveréses sütőbe tesszük, tetejüket olívaolajjal bekenjük és 180 fokon 35-40 percig sütjük. Így megspóroljuk a sok napraforgóolajat és annak a lakásban terjengő szagát.
  2. Ezalatt elkészítjük a spenótot, amit már korábban a mélyhűtőből kivettünk és lecsepegtettünk.
  3. Olívaolajat hevítünk, és a zúzott fokhagymákat egy picit megpirítjuk, hozzáadjuk a rizslisztet és egy nagyon világos rántást készítünk.
  4. Mehet rá a spenót, jól elkeverjük, nehogy a liszt miatt csomós maradjon és 5 percig kis lángon főzzük. A végén hozzáadjuk a kókusztejszínt, amit természetesen el is hagyhatunk, én azért szeretem, mert nagyon finom krémes, lágy állagot eredményez. A korianderes fasírthoz pedig külön szuperül passzol.
  5. 10 percig hagyjuk még kicsit főni, és tálalhatjuk is.
  6. A fasírt, a gombának és a koriandernek köszönhetően, finom különleges ízű lesz, és nem csak a hús fog dominálni benne.
lucabistro http://lucabistro.hu/

No Comments Yet.