Fehérpecsenye steak, zöldbors-mártással és grillezett spárgával

20160506_174957_HDR

Ritkán töltjük a péntek estéket otthon, általában mindig van valami program, vagy ha éppen nincs, úgyis kitalálunk magunknak valamit. Most kivételt tettünk, mindent és mindenkit lemondtunk, a telefonokat kikapcsoltuk és birtokba vettük a konyhát. Kinyitva a mélyhűtőt, kivettem egy kisebb darabka fehérpecsenyét, gyorsan kiolvasztottam és egy szuper steak vacsorát csaptunk egy pohár száraz vörösbor mellett. 

Tányérok: Lantos Judit 

20160506_175224_HDR

Fehérpecsenye steak, zöldbors-mártással és grillezett spárgával
Print
Hozzávalók
 1. - 4 szelet ujjnyi vastag fehérpecsenye
 2. - 1 marék zöldbors
 3. - 1 dl száraz fehérbor
 4. - 2 dl alaplé
 5. - 1 dl kókusztejszín
 6. - 1 csokor zöldspárga
 7. - olívaolaj
 8. - só, bors
Elkészítés
 1. A szobahőmérsékletű hús szeletek mindkét oldalát meglocsoljuk olívaolajjal, a durvára őrölt sót, borsot pedig belemaszírozzuk. Ez idő alatt, egy öntött vas serpenyőt jól felhevítünk, és amikor már nagyon forró, gyors mozdulatokkal belerakjuk a hús szeleteket. Nem kell alá extra zsiradék, mert a korábban használat olívaolaj, pont elég lesz. Fontos, hogy nem mozgassuk a húsokat, hanem egy csipesz segítségével nyomkodjuk jól a serpenyőhöz, hogy az egész felülete találkozhasson a serpenyővel. Oldalanként én másfél-másfél percet adtam a fehérpecsenyének, így a közepe még szép rózsaszín maradt. Természetesen ez attól is függ, hogy milyen vastag vagy idős az adott hús. Mikor letelt a három perc, egy tányéron, alufóliával, 10 percre letakarjuk őket.
 2. Ez idő alatt a zöldbors-mártás is elkészül, egy száraz serpenyőben pattogtassuk ki a borsszemeket, majd egy fakanállal, a serpenyő oldalán törjük őket durvára. Öntsük hozzá a fehérbort, amikor a mennyiség a felére csökkent, mehet bele az alaplé, és 10 perc főzés után a tejszín, mikor újra felforrt, le is vehetjük a tűzről.
 3. A spárgákat megmossuk, szárairól letörjük azokat a részeket, melyek a hajlítás során elpattannak, és utána olívaolajon, jól megforgatjuk őket, ízesíteni csak sóval és borssal érdemes, hogy megmaradhasson a friss spárga íz.
 4. Tálaláskor a húsra mehet a zöldbors-mártás, mellé a grillezett spárga, pukkanhat az üveg vörösbor, és kész!
lucabistro http://lucabistro.hu/

No Comments Yet.