Képes élménybeszámoló a Bocuse D’Or európai selejtezőjéről

DSC_3987

Tegnap este az internetet olyan szalagcímekkel robbantották fel, mint "Magyarország megcsinálta", "Széll Tamás nyert", "Beírtuk magunkat a gasztronómia történelmébe" ... stb

Hogy pontosan mit jelent ez? 
Idén a Hungexpo adott otthont a világ legrangosabb szakács versenyének, a Bocuse D'Or-nak, pontosabban az európai selejtezőjének, ahol kiderül, hogy 2017-ben melyik lesz az a 11 nemzet Európából, aki hazáját képviselheti majd a lyoni-i világversenyen.

Hogy néz ki a verseny?
Két nap leforgása alatt 10-10 európai ország, 4 fős csapattal vágott neki a megmérettetésnek. A nézőknek fenntartott lelátóval szemben, 10 mobilkonyha épült fel, ahol nagyon apró helyen, egy séfnek és commis-junak, 5 óra 35 perc leforgása alatt el kellett  készíteni egy hal-, és egy hústálat, előre meghatározott hozzávalókból; dunai kecsege és kaviárja, gímszarvas borjú.

DSC_3901

DSC_3880

Kora délelőtt indult az első stopperóra, és 10 percenként újabb országok ragadtak fakanalat, és zárták ki a külvilágot hosszú órákig. Őket a konyhán kívül egy "coach" szóban irányította, hiszen Ő is szerves része a csapatnak és volt is a felkészülés hónapjaiban. Tudja, hogy mikor hol járnak, időben vannak-e, mindent úgy csinálnak-e, mint ahogy gyakorolták.

Hogyan és kik értékelték a remekműveket?
A konyhák előtt három asztalt állítottak fel, ahol Európa kiváló séfjei foglaltak helyet, magyar zsűritag volt Szulló Szabina, az Onyx Michelin csillagos étterem séfje, és Hamvas Zoltán a Bocuse D'Or Akadémia elnöke. A zsűrit három részre osztották, 10-en kóstolták a haltálakat, 10-en a hústálakat, és 4-en mindkettőt. 
A főzési folyamatokat a konyhán kívül és belül is ellenőrizés alatt tartották, ahol odafigyeltek arra, hogy mennyire dolgozik tisztán és pazarlóan az adott ország.

DSC_3941

Hogyan szervírozták az ételeket?
Először a haltálakat kellett időre pontosan tálalni, viszont +3 percért még nem járt pontlevonás, ha az adott ország a megadottnál többet késik a szervírozással, akkor olyan hátrányhoz juthat, hogy az ő ételét kóstolja meg utoljára a zsűri. Ezt vereségként is fel lehet fogni, hiszen az étel kihűlhet, összeeshet, megváltozhat. 
A hústálakat a 5 óra 35 perc elteltével kellett a felszolgálók kezébe juttatni, és emellett pedig egy hatalmas tálon egy extra kompozíciót is kreálni a csapatoknak, amely látványos elemekben gazdag. Ezt a tálat a zsűri előtt, sétálva, szépen lassan fel kellett vonultatni, hogy azt Ők pontozhassák és értékelhessék. 
Itt szeretném megemlíteni a felszolgáló csapatok szép, pontos munkáját, hiszen a tükörszervízzel Ők is hozzájárultak az esemény eleganciájához.

Hogyan tovább?
Mikor az országok ételei a zsűri elé érkeznek, akkor a csapatoknak nincs más dolga, mint a takarítás. Patyolat tisztán, mindent elpakolva kellett elhagyniuk a konyhát, hiszen ez is a munkafolyamatok része és beleszámít a pontozásba.

DSC_3973

Eredményhirdetés!
Miután az utolsó csapatok is elhagyták konyhájukat, a zsűri visszavonul kb. két órára, hogy megvitathassák azt, hogy melyik 11 ország küzdhet majd Bocuse aranyáért Lyonban. Az első három helyezett ünnepélyes  kihirdetése mellett, díjazzák a legjobb commis-t, a legjobb haltálat és hústálat is.

DSC_3986

Mit éreztem szerdán a lelátókon?
Eufóriát! Mióta ismerem ezt a versenyt, mindig is arra gondoltam, hogy egyszer nekem részese kell, hogy legyek, na persze csak, mint szurkoló! Nagyon jól gondoltam. Úgy éreztem magam, mint egy olimpiai kézilabda mérkőzésen lettem volna, 20 európai ország szurkolói, torkuk szakadtából biztatták országukat, kereplőkkel, dobokkal, trombitákkal, zászlókat lengetve. A ria-ria Hungária, itt is megállta a helyét. A hangulatot fokozta egy autentikus magyar zenekar, akik a Fel fel vitézek a csatára c. daltól kezdve, mindent eljátszottak.

A műsorvezetők (Jókuti András, Mautner Zsófi) is külön dicséretet érdemelnek; két napig, órákon át beszélgettek a séfekkel, követték minden mozdulatukat, pontos információkkal látták el a lelátó és a livestream nézőit, miközben biztatták a közönséget a szurkolásra.
Amikor eljött az eredményhirdetés ideje, felfokozott hangulatban hallgattuk végig, hogy a 3. helyezést elért svédek, a 2. helyezést elért norvégok csapatai ujjongásba törtek ki. A verseny alatti latolgatások alapján tudni lehetett, hogy Magyarország is benne lesz a 11 továbbjutó ország között, de azt, hogy ez az első helyezéssel is együtt jár, minden várakozásomat felülmúlta. Hihetetlen ováció tört ki, mikor kimondták Magyarország nevét, szavakkal leírhatatlan, hogy mit éreztem én, a közönség, és a magyar csapat.

Hiszen itt nem csak Széll Tamás nyert, itt egy csapat nyert

Csapatkapitány: Szulló Szabina, Séf: Széll Tamás, Commis: Szabó Kevin, Coach: Vomberg Frigyes

Sikerült levideóznom az aminózus pillanatot, amikor Jerome Bocuse kimondta, hogy : HUNGARY! A videóért előre is bocsánatot kérek, hiszen hatalmas örömben törtem ki én is. Katt a videóért.

A képeket én készítettem.

Nagy Luca

No Comments Yet.