A tökéletes gluténmentes kenyér receptje

20160512_172830_HDRJanuár 2. óta komoly kísérletezésben vagyok, hogy a legtökéletesebb gluténmentes kenyér receptjét oszthassam meg Veletek. Rengeteg lisztet, keveréket, hozzávalót próbáltam ki a hónapok során. Volt ami hetekig jól működött, volt ami a kukában landolt. Most viszont úgy gondolom, hogy megtaláltam a legjobb arányokat, hozzávalókat és elkészítési pontokat, amiket ha Ti is betartotok, akkor ilyen szép kenyereket süthettek. 

20160512_173151_HDR

A tökéletes gluténmentes kenyér receptje
Print
Hozzávalók
  1. - 50 dkg gluténmentes kenyérliszt (Schär B Mix)
  2. - 2 ek. útifű maghéj
  3. - 1 ek. só
  4. - 1 ek. olívaolaj
  5. - 5,5 dl meleg víz
  6. - 1 tk. cukor
  7. - 25 g élesztő
Elkészítés
  1. Az élesztőt, meleg vízben felfuttatjuk, 1 tk. cukor társaságában.
  2. A lisztet alaposan elkeverjük a sóval, és az útifű maghéjjal, ami az egyik legjobb helyettesítője a sikérnek, sokkal könnyebben gyúrható tésztát kapunk tőle, emellett pedig az egyik legjobb élelmi rost, ami segít az emésztésben is. Tökéletes még levesek, szószok sűrítéséhez is.
  3. Én dagasztógéppel szoktam készíteni. Folyamatosan, kis részletekben öntsük a lisztkeverékhez a felfuttatott élesztőt, hogy csomómentes tésztát kapjunk. Majdnem 10 percig dagasztjuk, félidőnél hozzáadjuk az olívaolajat is.
  4. A család legidősebb tagjától azt tanultam, hogy mikor már készen van a begyúrt tészta, válasszuk ketté, és sütőpapírral bélelt formába rakjuk őket. (Vizes kézzel, könnyen megy a formázás. Viszont gluténmentes liszt esetében ez kissé ragacsosabb a sima búzakenyérhez képest.)
  5. 30 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kelesztjük, úgy 40 percig. Amikor ez az idő letelt, kenjük be tetejüket olívaolajjal, és vagdossuk be felszínüket.
  6. A sütőt kapcsoljuk úgy 180 fokra és süssük 45 percig.
  7. Egy enyhén nedves konyharuhába csomagoljuk be a forró kenyereket, és így hagyjuk őket kihűlni.
  8. Hihetetlen, hogy milyen könnyed, légies és puha kenyér lesz a végeredmény, aminek még a héja is ropog. Ez természetesen azoknak lehet hihetetlen, akik tudják, hogy milyen a rossz is lehet egy gluténmentes kenyér.
  9. Ebből az 50 dkg lisztből, kb. 80 dkg-os kenyereket kapunk összesen. Ahogy írtam, ketté választottam a tésztát, így két szép kenyerem lett, ami napokig puha maradt. Általában én mindig felszeletelem, berakom a fagyasztóba, és a reggelihez 2 perc alatt gyorsan megpirítom.
Notes
  1. Sütöttem más gluténmentes kenyérliszt keverékből is, de nekem sajnos, az egyik legdrágább, a Schär vállt be.
  2. Viszont, mivel a glutént nem fogyasztók egyre kevesebbet esznek kenyeret, így nem kell sűrűn készíteni 🙂
lucabistro http://lucabistro.hu/

No Comments Yet.