5 fűszeres csicseriborsó leves

20160525_153243

A napokban középkori recepteket olvasgatva bukkantam rá a "bagolyborsó" -ra, és annak sokszínű felhasználására. Mivel nagyobb törődést és vizet szinte alig igényel, ezért már évszázadok óta termesztik és exportálják. Magas rosttartalma miatt segít az emésztésben, rendszeres fogyasztása csökkentheti az érrendszeri betegségeket, sőt fehérjetartalma miatt sportolók, diétázók is nagyon kedvelik. Sűrűn készítünk belőle csicseriborsó krémet, vagyis humuszt, krémleveseket, vagy csak simán pirítva is fogyaszthatjuk. Úgyhogy fogtam is 2 konzervet, rengeteg fűszert és egy igazán pikán levest főztem! 

Mélytányér: Lantos Judit 

5 fűszeres csicseriborsó leves
Print
Hozzávalók
  1. - 2 konzerv csicseriborsó
  2. - 3 sárgarépa
  3. - 2 fehérrépa
  4. - 1 vöröshagyma
  5. - 2 gerezd fokhagyma
  6. - kis darab zeller
  7. - 4-5 db újburgonya
  8. - alaplé vagy víz
  9. - 1 tk. őrölt koriander
  10. - 1 tk. őrölt római kömény
  11. - 1 tk. őrölt cayenne bors
  12. - 1 tk. curry
  13. - gyömbér
Elkészítés
  1. Egy vastag falú lábasban, zsiradék nélkül a 4 teáskanálnyi fűszert megpirítjuk. Ez azért jó, mert adunk nekik egy kis időt, hogy a hosszú hónapokig tartó műanyag tasak fogságából fellélegezzenek. 1 perc pirítás után mehet bele olívaolaj, és reszeljünk hozzá egy kis darabka gyömbért.
  2. A felkarikázott és felkockázott zöldségeket jól pirítsuk meg, a hagyma mehet bele egészbe. Sózzuk, borsozzuk és öntsük fel kb. 3 liter vízzel vagy zöldségapalével.
  3. Ha felforrt, akkor adjuk hozzá a konzerv csicseriborsókat és a burgonyát, 20 percig főzzük és forrón tálaljuk, meghintve egy kis friss korianderrel.
lucabistro http://lucabistro.hu/

No Comments Yet.