Házi cseresznye szörp

20160622_144211

Biztos sokatoknak van a kertjében, nyaralójában vagy a nagyszülők telkén, egy vagy több, hatalmas árnyékot adó cseresznyefája. Jó buli, amikor az egész család áll a fa alatt és szemezgeti a gyönyörű, bordó színű hatalmas cseresznyéket. Igen ám, de amikor oda kerül a sor, akkor elég nagy munka az egész fát leszüretelni, és utána azt mind megenni.

13260095_1721730208044301_2352995002380680770_n

Múlt héten én elkezdtem a munkát, és most se nem sütiben, se nem simán a hasamban landoltak a kedvenc gyümölcseim, hanem szörpöt készítettem belőlük, ami, a most beköszöntött kánikulában nagyon jól esik egy jéggel teli pohárban, sok mentával és citrommal.

Házi cseresznye szörp
Print
Hozzávalók
 1. - 1,5 kg magozott cseresznye
 2. - 50 dkg cukor
 3. - 2,5 dl víz
 4. - 10 g citromsav
 5. - zárható üvegek
Elkészítés
 1. Magozás. Macerás, de egy jópofa megoldás még kedvet is csinálhat a piszkos munkához. Fogj egy üres borosüveget és egy szívószálat. Tegyél egy cseresznye szemet az üveg szájára, majd döfd át egy vastag szívószállal, ennek köszönhetően a gyümölcs húsa a kezedben marad, a mag pedig belepottyan az üvegbe.
 2. Ha ezzel megvagy, jól mosd át a cseresznyéket, és tedd fel főni őket 2,5 dl vízzel. Amikor felforrt, ragadj botmixert és pépesítsd össze, majd paszírozd át egy harisnyán, legjobb a ha fellógatod és egy kis időre ott hagyod, hogy az összes értékes lé kicsöpögjön belőle.
 3. A színtiszta gyümölcslevet kezd el melegíteni, és add hozzá a cukrot és a citromsavat, pár percig főzd, amíg kicsit sűrűbb lesz az állaga.
 4. Az esetleges habot kanalazd le a felszínéről.
 5. A kész szörpöt töltsd, előre, forró vízben kimosott, zárható üvegebe és helyezd őket dunsztba. Vagyis fogj pl. egy lavórt, béleld ki vastag pokróccal, rakd bele az üvegeket és takard le szintén pokrócokkal, hogy jó melegben legyenek. Min. 1 napig hagyd őket békén, amíg a melegben kihűlnek.
 6. Egy jéggel teli pohárban hígítsd fel vízzel a szörpöt, rakj bele friss citromot és mentaleveleket. Tökéletes nyári frissítő, koktélalap és rozéfröccsel felhúzva a legjobb.
Notes
 1. A felbontott üveget tárold hűtőben, amíg el nem fogy.
lucabistro http://lucabistro.hu/

No Comments Yet.