Brutál CSOKIS – diós kalács, glutén-, és laktózmentesen

20160910_155810

Fázós típus vagyok, ami az ősz beköszöntével rosszul tud érinteni, viszont mivel a napom 80 %-át a konyhában töltöm, gyakran kapcsolom be a sütőt, fűtés gyanánt is. Így készítettem a napokban, egy a szívemet is melengető kalácsot, ami a reggeli kávé mellé nagyon jól passzol egy csípős reggelen. Tuti biztos napindító recept!

Brutál CSOKIS - diós kalács, glutén-, és laktózmentesen
Print
Hozzávalók
  1. - 30 dkg gluténmentes lisztkeverék (Schär B mix)
  2. - 25 gr friss élesztő
  3. - 1 ek. nádcukor
  4. - 1 ek. olívaolaj
  5. - 2 dl mandulatej
  6. - 2 tojás
  7. - 2 marék durvára darált dió
  8. - 2 marék rumba áztatott mazsola
  9. - 1 citrom és 1 narancs reszelt héja
  10. - 13 dkg laktózmentes margarin
  11. - 10 dkg nádcukor
  12. - 3 ek. holland kakaópor
Elkészítés
  1. Elsőként kelt tésztát készítünk; az élesztőt az 1 ek. nádcukorral együtt felfuttatjuk a mandulatejben, majd összekeverjük a liszttel, olívaolajjal és a 2 tojással. Az összegyúrt tésztát, meleg helyen (akár egy 50°C-os sütőben) 60 percig kelesztjük.
  2. Az olvasztott margarinba belekeverjük a kakaót, cukrot, és a reszelt citrusok héját.
  3. Egy óra elteltével a kalács tésztáját téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a kakaós masszával, és rászórjuk a diót és a mazsolát. Mint egy piskótatekercset, feltekerjük, majd a hengert hosszában félbevágjuk. Az így kapott két kisebb hengert laza mozdulatokkal összefonjuk, és egy magas falú kivajazott és kilisztezett tepsibe tesszük.
  4. Légkeveréses sütőben 175°C-on kb. 40 percig sütjük. Megvárjuk míg kihűl, óvatosan kivesszük a formából, és már szeletelhetjük is.
lucabistro http://lucabistro.hu/

 

No Comments Yet.